Święta kojarzą nam się z uczuciem ciężkości, stanem objedzenia, dużą ilością jedzenia, które jest tłuste i słodkie. Najczęściej Święta Wielkanocne spędzamy przy stole w gronie najbliższych. Ociężali po jedzeniu mamy ochotę tylko na lenistwo i sen.
Poniżej przedstawiam dalszą część wskazówek, dzięki którym możemy się czuć w Święta lekko, dobrze i pełni energii i najważniejsze – aby waga nie skoczyła w górę!
- Nawadnianie– pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu, czyli między posiłkami, kilka minut przed oraz ok. 20 min po. Dzięki niej, unikniesz uczuciu ciężkości oraz sprawi, że zjesz mniej. Woda niegazowana wpływa na nasz metabolizm, pomaga w trawieniu oraz oczyszcza organizm. Najlepiej pić 1,5-2l wody niegazowanej dziennie.
- Aktywności fizyczna– podczas Świąt mamy okazję spotkać się z naszymi najbliższymi, a to świetna okazja aby wybrać się z nimi na spacer! Spowoduje to lepsze samopoczucie oraz wyjście zza suto zastawionego stołu wielkanocnego.
- Czytajmy etykiety – czytanie etykiet szczególnie tyczy się – ile chrzanu w chrzanie- waha się od 20-70% , żurek powinien składać się z mąki żytniej, wody, czosnku, otrębów pszennych – żurek z proszku to nie żurek! Nie kupujmy gotowych sosów, to bomby kaloryczne.Zasada: jakość produktu wzrasta z ceną – jest aktualna, szczególnie uczulam na wędliny, kiełbasę.
- Planujmy – warto wcześniej zaplanować nasze menu świąteczne, zrobić odpowiednią listę zakupów i trzymać się planu. Wiedząc wcześniej możemy lepiej się przygotować do nowo przyrządzonych potraw w wersji odchudzonej.
BROWNIE FASOLOWE: Składniki na 1 małą keksówkę:• 1 puszka fasoli czerwonej (240g po odsączeniu)
- 1 banan
- 2 jajka
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki ksylitolu / cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść suszonej żurawiny
Fasolę bardzo dokładnie opłukaj letnią wodą na sitku, a następnie wszystkie składniki zblenduj na gładką masę –
blenduj ok. 5 minut. Ciasto wyłóż do formy, wyłożoną papierem do pieczenia, posyp na wierzchu suszoną żurawiną.
Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 40-50 minut i GOTOWE!:)
PASTA Z AWOKADO
- 3 ugotowane jajka
- 2 ząbk1 czosnku
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- 3 łyżki listków kolendry (lub rzeżuchy) + do dekoracji
Ugotować jajka (włożyć do ciepłej wody i gotować 5 i 1/2 minuty od momentu zagotowania wody, następnie szybko zalać zimną wodą i ostudzić). Obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę i włożyć do miseczki. Czosnek zetrzeć, posolić. Awokado umyć, obrać, miąższ pokroić w kosteczkę, usunąć pestkę. Awokado skropić sokiem z cytryny i wymieszać razem z czosnkiem. Przełożyć do jajek, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodać oliwę oraz opcjonalnie majonez, kolendrę lub rzeżuchę. Wymieszać (część pasty można rozgnieść widelcem).
ZDROWYCH, RODZINNYCH ORAZ SMACZNYCH ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY ŻYCZY
mgr Izabela Nowak – dietetyk
Zapraszamy do umawiania wizyt z naszym dietetykiem, mgr. Izabelą Nowak za pośrednictwem portalu Znany Lekarz
Opublikowano 29 marca 2018