SAŁATKA Z KURCZAKIEM I MANGO

  • 400g piersi z kurczaka
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • Pieprz, sól, curry,
  • 1 cytryna
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1dojrałe mango
  • Mix sałat
  • Pestki słonecznika prażone na suchej patelni

Filet z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso pokrój w paseczki, przypraw curry, przyprawą gyros, solą, pieprzem. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu z mięsa usuń papierowym ręcznikiem. Cytrynę sparz, osusz, zetrzyj skórkę. Z miąższu wyciśnij sok. Jogurt wymieszaj z miodem (lub syropem klonowym). Dodaj wyciśnięty wcześniej sok oraz skórkę startą z cytryny. Sos można przypraw do smaku solą i pieprzem, choć uważam że to zbędne.Mango przekrój wzdłuż, usuń pestkę. Miąższ obierz, pokrój w paseczki. Liście sałaty lodowej porwij na mniejsze kawałki. Pestki słonecznika podpraż na patelni. Wszystkie składniki ułóż na dużym półmisku, posyp słonecznikiem, polej przygotowanym sosem jogurtowym.

FASZEROWANE JAJKA – na 4 sposoby:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo – obranych,
  • 1 puszka tuńczyka,
  • 2 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki majonezu + 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • skórka z 1 cytryny,
  • garść listków bazylii – świeżej
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść obranych orzechów włoskich,
  • 1 ugotowany burak,
  • 1 łyżeczka kurkumy lub curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • rzeżucha lub kiełki rzodkiewki
  • chilli

Do ozdoby: czarny pieprz- niemielony, rzodkiewka + szczypiorek

Jajka poprzekrawaj  na połówki, żółtka rozgnieść z majonezem w miseczce, a białkowe łódeczki ułóż na ozdobnym półmisku na jajka.

Masę jajeczną podzielić na 5 miseczek:

  1. Do jednej dodaj sól, pieprz i kurkumę lub curry – wymieszaj.. Tą pastą napełnij łódeczki z białka jaja – wierzch udekorować posiekanym chili.
  2. Do drugiej miseczki dodaj rozdrobnionego tuńczyka, koncentrat pomidorowy i skórkę cytrynową, oraz sól i pieprz. Przełożyć do jajek, udekorować skórką.
  3. Do trzeciej wmieszaj posiekaną bazylię, uprażone i posiekane orzechy, zgnieciony czosnek, sól i pieprz. Przełożyć do jajek i udekorować listkami bazylii.
  4. Do czwartej dodać posiekanego drobno buraczka, sól i pieprz – przełóż do jajek, udekorować buraczkiem i rzeżuchą.

Przed podaniem jajka możesz schłodzić.